Nauka kulinarna na Ludowych Warsztatach Sójkowych
Uczestnicy poznali tradycyjną recepturę na sójki
Ludowe Warsztaty Sójkowe to projekt realizowany z budżetu powiatu otwockiego. Organizatorem jest Centrum Usług Społecznych w Radiówku, w powiecie otwockim. Warsztaty swoim charakterem nawiązują do najlepszych tradycji kulinarnych naszego regionu. Pierwsze zajęcia odbyły się wczoraj, to jest we wtorek, 20 czerwca. Udział w nich wzięli członkowie Klubu Młodzieżowego, seniorki, członek Koła Gospodyń Wiejskich Celestynów oraz mieszkanki Radiówka. Wszyscy uczyli się jak przyrządzać tradycyjne sójki. Są to bułki z kapustą, które następnie są zapiekane. Uczestnicy warsztatów robili danie od A do Z – najpierw przygotowywali ciasto, potem je wałkowali i formowali z nich bułki. Również przygotowanie farszu odbywało się od zupełnych podstaw.
Warsztaty odbędą się także w lipcu
Również w nadchodzącym miesiącu można wziąć udział w Ludowych Warsztatach Sójkowych. Odbędą się one w Pogorzeli 3 lipca o godz. 16:00 oraz w Celestynowie, 14 lipca o godz. 13:00. Udział w warsztatach jest darmowy.