Ratuj życie! Dołącz do akcji krwiodawstwa w OSP Glinianka

W poniedziałek, 15 września, w godzinach 9:00–13:00, w strażnicy Ochotniczej Straży Pożarnej w Gliniance odbędzie się wydarzenie, które pozwoli mieszkańcom przyczynić się do ratowania życia innych. Klub Mundurowy HDK Legion organizuje akcję honorowego krwiodawstwa, do której zachęca wszystkich prezes jednostki, Artur Gniadek. Każda osoba, która zdecyduje się oddać krew, zyska nie tylko satysfakcję z pomocy potrzebującym, ale także otrzyma dwa dni wolnego zgodnie z przepisami oraz drobny upominek od strażaków. Nie zapomnij o zabraniu dokumentu tożsamości, aby móc wziąć udział w wydarzeniu.
Uroczystość i nowe wyposażenie dla strażaków
Podczas akcji nie tylko będzie można oddać krew. Organizatorzy przygotowali również uroczyste przekazanie nowego sprzętu dla strażaków, obejmującego mundury, hełmy i rękawice. Sprzęt ten został zakupiony dzięki wsparciu Marszałka Adama Struzika. Prezes OSP Glinianka podkreśla, jak istotne jest to wydarzenie dla jednostki i zachęca do uczestnictwa.
Praktyczne porady przed oddaniem krwi
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa przygotowało kilka wskazówek dla osób planujących oddać krew. Przede wszystkim ważne jest, aby upewnić się, że nie przechodzimy żadnych infekcji czy innych dolegliwości. Zaleca się również unikanie wysiłku fizycznego oraz zapewnienie sobie odpowiedniej ilości snu. Należy unikać spożycia alkoholu na 24 godziny przed donacją i zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, pijąc co najmniej 2 litry płynów w ciągu 12 godzin poprzedzających oddanie krwi. Około godzinę przed wizytą warto zjeść lekki posiłek, unikając tłustych potraw.
Produkty do unikania przed donacją
Aby zapewnić bezpieczeństwo i skuteczność oddania krwi, należy unikać spożywania tłustych produktów takich jak pełnotłuste mleko, śmietana, masło, majonez, jajka, tłuste mięso i wędliny (np. kiełbasy, pasztety, parówki), tłuste ryby (np. łosoś, makrela), ostre przyprawy oraz fast foody (chipsy, frytki, hamburgery).
Co warto jeść przed oddaniem krwi?
Aby przygotować organizm do oddania krwi, warto sięgać po lekkostrawne produkty. Do zalecanych należą chudy ser biały, chude wędliny drobiowe, pieczywo, mleko, zupy mleczne, makarony i płatki śniadaniowe. Warto także spożywać owoce, warzywa, miód, dżemy, powidła, chude ryby oraz gotowane mięso drobiowe i chudą wołowinę.